top of page

Neden sızma zeytin yağı dünyadaki en sağlıklı yağdır?


Bu sorunun yanıtı için zeytin ağacının nasıl bir ağaç olduğunu düşünürsek çok uzun araştırmaya gerek yok. Her türlü zor şarta dayanıklı , özellikle susuzlukla başa çıkabilen, gövdesi sağlam, kökleri derin, dünyada en uzun yaşayan ağaçlarının arasında yüzyıllarca dimdik ayakta kalabilen, sakin ve dingin, hiç bir şeyden şikayetçi olmayan bu ağacın meyvelerinden üretilen sıvı elbette şifa olacaktır. Bana kalırsa bu güzel varlık boşuna barışın simgesi de değil.

Ben ama gene de sizler için araştırmalarına güvendiğim Dr. Kris Gunnars’ ın detaylı yazısından çeviri yaptım.

Sağlıklı beslenme ve diyetler konusunda en çok tartışılan konu yağlardır. Araştırmalara ve yorumların sonuçlarına bakıldığında sızma zeytinyağı en sağlıklı yağ olduğu ortaya çıkıyor. Akdeniz-Ege yemek yeme alışkanlığı dünyanın en sağlıklı yeme biçimi, bunun da kaynağı saf sızma zeytin yağından geliyor.

Hakiki sızma zeytinyağının kendine özgü bir kokusu ve tadı vardır. Yüksek oranda fenolik antioksidan (Polyphenol antioxidant) (En çok böğürtlen türlerinde bulunan serbest radikallere karşı bir tür antioksidan) içerir.

Zeytinyağı nedir? Nasıl elde edilir?

Hakiki sızma yağ zeytin ağacının meyveleri olan zeytinin çiğ olarak preslenmesiyle elde edilir.

Ama diğer düşük kaliteli yağlar gibi zeytinyağının da düşük kalitesinin yararından çok zararı vardır. Özellikle rafine edilmiş, kayantılarak veya yüksek ısıyla elde edilmiş, ağartıcılar kullanılarak rengi açılmış, kimyasallarla berraklaştırılmış konola, mısır özü, çiçek , soya yağları gibi içeriğinde yüksek kimyasal maddeler bulunan yağlar gibi zararlıdır.

Zeytinyağı yapımıyla ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeytinya%C4%9F%C4%B1

Zeytinyağının besin değeri oldukça yüksektir:

Makul miktarda vitamin K ve E içerir.

100 gram zeytinyağında:

Doymuş yağ oranı % 13.8

Doymamış yağ oranı % 73

Omega -6: % 6.7

Omega -3: % 0,76

Vitamin E : % 72

Vitamin K : % 75

Dolayısıyla zeytinyağı iyi bir antioksidandır. Bu maddeler biolojik olarak aktiftirler ve ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olurlar.

Bazı başlıca antioksidanlar aynı zamanda antienflamatuar ( iltihap yok edici) özelliğe sahiptir.

Kronik enfeksiyonların bir çok ciddi hastalığın tetikleyicisi olduğu biliniyor. Buna kalp hastalıkları, kanser, metabolik sendromlar, diyabet, Alzheimer ve artiridis (romatizma) da dahildir. Zeytinyağının yararlarının arasında enfeksiyonlarla da baş etmek vardır. Bunun bir kanıtı da oleic asitin kendisidir ve zeytin yağında bol miktarda bulunmaktadır. Bu asit enfeksiyon oluşumunu azaltmaktadır. Zeytin yağındaki başlıca antienflamatuar özellik ve antioksidanlar içinde bulunan oleachantal maddesinden gelir. Bu madde günümüzün moda ilaçlarından ibuprofen (antienflamatuar ve ağrı kesici) özelliklerini taşır. Araştırmacılar 3.4 yemek kaşığı zeytinyağında 50 ml oleachantal olduğunu söylüyor bu da bir yetişkinin günlük ibuprofen dozajının %10 anlamına geliyor.

Kalp hastalıkları üzerinde yapılan araltırmalarda Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıkları oranının çok düşük olduğu gözlemlenmiştir bunun nedeninin yemek alışkanlığından, yeme alışkanlığının arkasındaki başlıca nedenin de sızma zeytinyağı olmasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Çünkü zeytinyağı yemek kolesterolu düşürüyor, kan basıncını düzenliyor, dolayısıyla yüksek tansiyonu düşürüyor, kanın akışkanlığını sağlaması

nedeniyle damar sertliğini önlüyor.

Ve gene araştırmalara göre Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanların kansere yakalanma riskinin çok daha az olduğu ortaya çıkmıştır, bunun da nedeni yeme alışkanlıkları ve gene sızma zeytinyağı. Çünkü zeytinyağı serbest radikalleri önleyici oldukça yüksek antioksian içermektedir.

Pişirme esnasında:

Pişirme esnasında yağ asitleri okside olur. Çoğunlukla bu tepkimeden çift zincirli yağ asidi molekülleri sorumludur. Bunun nedeni doymuş yağ asit oranı (Çif zincirli olmayan) ısıya dayanıklıdır. Çoklu doymamış yağ asit oranı ( Çok çift zincirli) hassastır ve zarar görür.

Zeytinyağına baktığımızda tekli doymamış yağ ( sadece tek çift zincirli) asit oranının çoğunlukta olduğunu görüyoruz ve bu da gerçekten oldukça yüksek ısıya dayanıklı olduğunu gösteriyor.

Bir araştırmada araştırmacı sızma zeytinyağını 36 saat boyunca 180 ⁰C derece ısıda tutuyor ve yağın yüksek ısıya oldukça dayanıklı olduğunu gözlemliyor.

Diğer bir deneyde de yağı kızartma ayarında 24-27 saat tutuyor, bu çok yüksek bir ısı. Yağ kabul edilir miktarda zarar görüyor.

Dolayısıyla sızma zeytinyağı çok uzun bir süre kızartma yapmadığınız sürece pişirmede de oldukça güvenli bir yağ.

Özellikle kalp sağlığı açısından, yüksek oranda kalp hastalığı riskini azaltabilen süper bir yiyecek. Ama en önemlisi sızma yağ tüketmek yerine düşük kaliteli yağlardan uzak durmak.

Yukarıdaki sözlere ilave olarak:

Zeytinyağı dışarıdan kullanıldığında da saça ve cilde çok yararı olan bir yağ.

Ben çok uzun yıllardır yüzüme ve cildime sürmek için bir şişe zeytin yağının içine damlattığım bir kaç damla uçucu yağın karışımdan elde ettiğim cilt bakımı ürünümü kullanıyorum. Bütün vücuda denizden çıktıktan sonra güneşin yanıklarının etkisini azaltacağı gibi kurumuş cildi de canlandıracaktır.

Zeytinyağı sabunu cilt için kullanabileceğimiz en yararlı sabundur.

Erkekler tıraş olurken sabun köpüğü yerine rahatlıkla zeytinyağı kullanabilirler. Hanımlarda aynı amaçla kullanabilirler, ardından alınan duştan sonra yumuşacık bir cilde sahip olacaksınız.

Bebek bakımında da rahatlıkla kullanılmasını öneririm ki günümüzde artık bir çok doktor bunu öneriyor. Alt temizliği yapıldıktan sonra sağlıklsız petrol ürünlerinin yerine bir kaç damla sızma zeytinyağı sürmek bebeğin cildine çok daha iyi gelecektir. Bebeklerin başında görülen konak için bir kaç damla zeytinyağı sürmek gene iyi sonuçlar verecektir. Lavanta aromalı bir zeytinyağı sabunuyla yıkanması güvenle rahatlatacaktır. Bebeklerin ve çocukların da yemeklerini sızma zeytinyağı ile hazırlamakta yarar vardır.

Şifa OL’sun


90 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DOSTLUK

bottom of page