top of page
Yazarın fotoğrafıSomnur van der Kraan

Melisa , Lemon balm, Melissa


Latince ismi: Melissa officinalis

Sakinleştirme özelliğine sahip, nane ailesinden kendisi güzel, adı güzel, kokusu güzel Melisa bitkisi uçucu yağ olarak ve yapraklarından çay yapılarak veya extresi kullanılır. Orta derecede depresyonlarda, başağrısı, sinirlilik durumunda, histeri nöbetinde kullanıldığı gibi uykuya dalarken iyi bir yardımcıdır. Kedi otu ( Valerian) ile birlikte kullanıldığında uyku bozukluklarına karşı daha etkili bir ilaç olacaktır. Melisanın ağrı kesici özelliği kadınların ağrılı- kramplı olduğu zamanlar için ve diğer tüm karın ağrıları için iyi bir devadır. Nanegillerden geldiği için mide bozukluğunda, hazımsızlıkta, barsak gazından kaynaklı şişkinliğin giderilmesinde kullanılır.

Melisa bitkisi aynı zamanda antibakteriyal özelliğe sahiptir, diğer özelliklerini de bir arada düşünürsek diğer bütün nanegiller gibi soğuk algınlığı ve gribi kolayca atlatmak için sıcak çayı içimi keyifli bir çaredir.

Avrupa’ da konsantre ekstresi herpes (uçuk) ve jenital herpesin tedavisinde kullanılmaktadır.

Melisa’ nın uçucu yağı Alzheimer hastaları için kullanılır, unutkanlığı ve unutkanlıkla ilgili hastalıklarda hastaların sakinleşmesi için kullanılır. Bulunduğu mekanda buhur yapılır ve dolayısıyla kişi nefesine çekmiş olur.

İçeriğinde bulunanlar: Uçucu yağlar (citral, citronellal, eugenol acetate, geraniol and other components), polyphenols, tannin, flavonoids, rosmarinic acid, triterpenoids.

Kullanımı ve dozajı: Kurutulmuş veya taze yapraklarından çayı demlenir. Üzerine sıcak su, kaynar su değil döküldükten sonra bir kaç dakika demlenir ve içilir, tatlandırmak için stevia bitkisi kullanılması önerilir, biraz balla da tatlandırabilirsiniz. French press yöntemiyle de demleyebilirsiniz .

Uçuklar için dudak balzamı:

Uçuklar ve soğuk algınlıklarında oluşan çatlaklar için Melisa uçucu yağı, Zufa otu uçucu yağı ve Bergamot uçucu yağlarına ihtiyacımız var. Her zaman söylüyorum, uçucu yağları satın alırken daima doğal koşullarda üretilmiş olanlarını seçin, diğerlerinin yararından çok zararı olur. Türkiye’ de yaşayanlar için Nuka Defne ürünlerini tavsiye ediyorum.

Hazırlanışı: 6 çorba kaşığı hindistancevizi yağına 4 damla Melisa, 4 damla Bergamot, 4 damla Zufa otu aroması damlatın, hindistancevizi yağı eğer oda sıcaklığında halen donuksa çok hafif ısıtarak eritin ve erittikten sonra uçucu yağları içine damlatın. Bir kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatın ve karışması için nazikçe çalkalayın. Daha sonra çantanızda taşıyabilmeniz için 20 ml minik kavanozlara koyabilirsiniz, hindistancevizi yağı oda sıcaklığında eriyebilir o nedenle yaz aylarında ağzı dar olan minik şişelerde koyarak taşıyabilirsiniz, yaratıcılığınıza bırakıyorum.

Melisa otunu yemeklere çeşni vermesi için de kullanabilirsiniz.

Yan etkileri: Bugüne kadar hiç bir yan etkisi görülmemiş.


57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page