Sarı Kantaron (St.John's wort/ St Janskreud)

Sarı Kantaron (St. John’s wort) Hypericum perforatum L. Ailesi: Hypericaceae Mucizelerle dolu, güneşi içine alıp şifa olarak veren güzel bitki bütün Türkiye, Akdeniz bölgesi, Avrupa ve Amerika kıtalarında yetişir. Sarı bildiğiniz gibi solar pleksus yani güneş sinir ağı çakramızın rengidir. Güneş sinir ağı çakrasında bozukluklar olduğu zaman depresyon ve diğer hastalıklara da davetiye çıkartırız. Güneş çakrasını beslemenin en iyi yollarından biri elbette güneşlenmektir. Güneşli bölgelerde depresyona daha az raslanmasının nedeni de budur. Bu güzel sarı çiçekli bitkide güneş çakramızla bağlantılıdır.
Sarı kantaronun şifası çiçeklerindedir. Orta derecede depresyon ve anksiyetenin en etkili ilacıdır. Sarı kantaron bütün sinir sistemini güçlendirmekte oldukça etkilidir. Bunu sağlayan iki bitkisel kimyasallardır: Hyperforin ve hypericin maddeleri. Sarı kantaron özellikle güneşi az olan ülkelerde kış aylarında olan depresif hali gidermek için bilinen tarihi ortaçağdan beri kullanılmaktadır. Ama bildiğiniz gibi bitkilerin kullanımları bölgeye ve koşulların getirdiği ihtiyaca göre değişir ve çok daha eski tarihlere dayanıyor olabilir. Sarı kantaron tablet veya kapsül, tentür veya çay olarak olarak ağızdan alınarak kullanıldığında: Depresyona, anksiyeteye, uykusuzluğa, yorgunluğa, bir kayıp yaşandıktan sonra arkasından gelen derin üzüntü ve bundan kaynaklı depresyona iyi gelir. Kalp atışlarını düzenler, menapoz döneminde depresif bir hal varsa yatışırır ve düzenler, adet öncesi gerilimi alır, fiziksel sorunlardan kaynaklı bir zihinsel sorun varsa, hiper aktiviteden kaynaklı dikkat sorununa (ADHD), obsesif-kompulsif bozukluğa (OCD),sosyal fobi (insan içine çıkma sorunu) (SAD) iyi gelir. Ayrıca Sarı kantaron sigara bırakırken, fibromiyalji (osteoartritten sonra yaygın kas ve eklem ağrısı, yorgunluk depresyona ve sosyal izolasyona neden olabilir) , sinir sistemi hasar görmüşse, hepatit C, AİDS, kanser tedavisinde- beyin kanseri dahil, kilo verirken, cilt renginin kaybolması gibi durumların tevisinde yardımcı olarak kullanılır. Tavsiye edilen dozaj: Klinik deneylerin sonucunda depresyon için kısa süreli veya uzun süreli (1 yıl boyunca 600mg-1200m) tedavi boyunca günde ortalama 900 mg, ekstresi günde 3 kez kullanılması önerilir. Bu öneri genel öneridir, her durumun farklı dozajlarda kullanım biçimi vardır. Uyumadan önce bir fincan çayı içilirse çocuklarda ve büyüklerde idrar tutma sorununa iyi gelir. Bütün akciğerle ilgili sorunları, mesane , idrar tutma sorunlarını, dizanteri, barsak kurtları ve ishali sağaltır.

Sarı kantaronun güzel sarı çiçeklerinin içinde minik kırmızı renkte yağ kesecikleri vardır ve toplanıp tazeyken bu yağ zeytinyağında bekletilerek elde edildikten sonra kırmızı renkli bir iksire dönüşür. Ve bu yağ: Eklem ağrıları için, böcek ısırmaları, yanıklar, sedef hastalığından kaynaklı kaşıntılara, sinirsel ağrılara, hemoroite iyi gelir. Özellikle cilte oluşmuş çürükleri giderir. Güneş altında direk olarak kullanılmaz. Herpes virüsünden kaynaklı lezyonlara ( Uçuk virüsü ve ondan kaynaklı belirtilere) iyi gelir. Çayı demlendikten sonra üzerine kompres yapılır, geçene kadar hergün günde bir kaç kez tekrar edilir. Sarı kantaron ağızdan kullanıldığında ışığa hassasiyet yaratabilir. Ciltte lekeler ve kaşıntı olabilir dolayısıyla sıcak ve güneşli iklimlerde dikkatli kullanılması gerekir. Dışarıdan sürüldüğünde de direk güneşe çıkılmaz. Her bitki toksik içermesi nedeniyle hamilelik boyunca ve süt verirken kullanılmaz. Şifa OL’sun..