Neden alkalin?
Güncelleme tarihi: 14 Mar 2020

Neden alkalin yiyecekler hastalıkları önlüyor ve enerjiyi yükseltiyor?
Günümüzde bir çok araştırmacının elde ettiği sonuçlara göre yiyeceklerdeki alkalin ve asidik denge sağlığı koruduğu gibi kötü giden sağlığı da düzeltiyor. Örneğin stres veya negatif duygular asidik yeme alışkanlığından kaynaklı olarak bedende aşırı asit birikmesinden oluyor.
Burada değerlendirilen yiyecekler sindirildikten sonra geriye kalan alkalin ya da asidik PH dengesidir. Bunu belirleyen faktör alkalin PH değeri yüksek oraganik minerallaer taşıyan yiyeceklerdir. Örneğin domates ve portakal yiyecek asidi taşıyorlar ama bunlar zararlı değil tam tersine sağlık veriyorlar.
Kısaca asit ve alkalin açıklaması:
Bütün kimyasal işlemlerin PH dengesi vardır, en verimli oldukları 0-14 arasıdır. 7’ den aşağıdaysa asit, 7 nötrdür, eğer 7’ den yukarıdaysa alkalin PH değerindedir. İnsan bedeni için en uygun olansa 7.0 – 8.0 PH arasındaki değerdir. Beden kandaki PH değeri 7.4 korur çünkü 7.2 nin altına düşerse ölürüz. Hücrelerimiz 3.5 PH değerinin altında ölüyor ve hastalıklarda 7 nin altına düşünce başlıyor.
Bedenimiz alkalin üretir ama sürekli asit yüklenirse kaldıramayacak hale gelir. Bu durumda neden bedenimizi alkalin besleyerek sağlıklı tutmuyoruz?
Alkalin gıdalar nasıl hastalıkları geri çevirir?
Asidik bir gıda yediğimizde beden asiti nötralize ederek bedenin alkalin kalmasını sağlar. Fakat yeterince alkalin besin alınmıyorsa beden bu durumu kaldıramaz hale gelir ve bedendeki, hücrelerdeki asit değeri yükselir ve hastalıklar başlar.
Örneğin kanserli hücreler ve bakterile asit değeri yüksek bir bedende ürerler. Aynı şekilde osteoporozda asit oranı yüksek bir bedende ortaya çıkar. Kalsiyum bedendeki en bol bulunan ve özellikle kemikleri besleyen alkalin mineraldir ve asit oranı yükseldiğinde bednedeki kalsiyumu yok etmeye başlar ve osteoparoz başlar.
Eğer beden gıdalardan alınan alkalinle beslenirse bedendeki zehirler atılacak ve enerji yükselecek ve dolayısıyla da halihazırda bir hastalık varsa onları da iyileştirmeye başlayacaktır. Çünkü insan bedeni kendi kendini mucizevi bir şekilde yenileme ve şifalandırma yeteneğine sahiptir, yeter ki dışarıdan gelen kimyalar (İyi alkalin gıdalar) onu desteklesin.
Çoğunlıkluka çiğ sebze ve meyvelerle beslenmek, özellikle doğadan toplanmış otlar (besin değerleri %40 oranında daha yüksek) yeşil sebzeler, zeytinyağı ile baslenmek alkilini koruyacaktır. Bütün araştırmaların sonucunda dünyadaki en sağlıklı beslenmenin Akdeniz- Ege beslenme biçimi olduğu gözlemlenmiştir.
Daha önce de sizlerle doğal sızma zeytiyağının faydasını paylaşmıştım.
Şimdi size kısa bir alkalin yiyecek listesi veriyorum bu konuyla ilgili bir çok detaylı liste bulabilirsiniz ama bazı listeler malesef yalnış o nedenle bir çok yazıyı okuduktan sonra size bir liste hazırladım ama web sayfasının "Ne yiyelim-ne içelim? " Bölümünde bir çok detay bulabilirsiniz.
Alkalin yiyecekler:
-Alfaalfa
-Arpaotu
-Pancar kökü ve yaprakları
-Brokoli
-Lahana
-Havuç
-Karnıbahar
-Kereviz
-Pazı
-Klorella (Chlorella) Oldukça güçlü antioksidan yosun
-Spirulina bu da aynı şekilde güçlü antioksidan bir yeşil yosun
- Kara lahana
-Hıyar
-Karahindibağa
-Sarmısak, sovan
-Yeşil fasulye
-Bezelye
-Kıvırcık lahana
- Yeşil salata
- Marul
-Bezelye
-Hardal otu
-Yeşil biber, çan biber
-Bal kabağı
-Patlıcan
- Filizler
- Doğadan toplanmış bütün vahşi otlar (%40 oranında besin ve mineral değerleri yüksektir)
-Domates
-Tere, roka, maydonoz, nane, dereotu
Alkalin meyveler:
-Meyvelerin çoğu şeker içermesi nedeniyle daha çok asidikler.
-Avokado
-Böğürtlen türleri
-Limon
-Hindistan cevizi taze
-Greyfurt
-Alkalin proteinler:
-Badem
-Kestane
-Darı
-Tempeh (fermente edilmiş)
-Tofu (Fermente edilmiş)
-Alkalin tatlandırıcı:
-Stevia
-Doğal bal (az asidik)
- Bütün makrobiyotik yiyecekler ve içecekler
Alkalin baharatlar ve çeşniler:
Az acı biber
Tarçın
Köri
Bütün yeşil otlar
Deniz tuzu
Soya sosu (Tamari)
Diğer Alkalinler:
Alkalin antioksidant su
Elma sirkesi
Maden suyu
Probiotik kültürler
Sebze suları
İonize edilmiş su
Limon suyu
Limon suyu asidik bir gıda olmasına rağmen bedene alındıktan sonra alkaline dönüşen bir gıdadır. O nedenle her sabah bir bardak suya bir yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu katarak içmeniz güne alkalin başlamanızın bir nedeni olacaktır, aynı zamanda yüksek C vitamini içermesi de antioksidan görevini yapar.
Asit içerenler:
-Stres çünkü stres bedena asit salgılanmasına neden olur.
-Şeker
-Asitli içecekler
-Kırmızı et, beyaz et.
-Beyaz un ve beyaz unla yapılmış tüm gıdalar
- Diğer tahılların unları
Beyaz pirinç
-Rafine edilmiş, ,işlemden geçirilmiş yağlar,
-Margarin.
-Peynir, süt, tereyağı gibi süt ürünleri.
-Boyalı, tatlandırıcılı, koruma maddesi içeren yiyecekler ve içecekler.
-Kahve ve siyah çay
-Bir çok ilaç
-Tütün
-Çok pişirilmiş sebze ve meyveler
-Bazı baharatlar örneğin çok acı, sovan ve sarmısak
-Alkol
Kızartmalar
Aslında az ve öz ve ne yediğinin farkındalığında, yani ne tür bir enerjiyi bedenimize aldığımızın bilincinde yediğimizde herzaman şifa olacaktır. Şifa OL'sun.